var QodeAjaxUrl = "https://food.webdraft.be/wp-admin/admin-ajax.php"
Christophe Lambert reist al jaren naar India omdat hij er zich met zijn vzw Vanakam engageert voor goed onderwijs voor armere kinderen. In 2009 maakte hij met Steven Theunis en chef Alain vanden Abeele Masala een kookboek met Indiase gerechten en op Indiase keuken gebaseerde Belgisch-Franse gerechten. De gesprekken en kooksessies die zij hadden voor het boek, openden een wereld aan geuren en smaken. De fantastische specerijen die zij in India leerden kennen, brengen de Food Travellers nu naar Europa.
Steven Theunis werd een grote fan van de Zuidoost-Aziatische keuken. Hij leerde hoe je met een goed gedoseerd palet aan specerijen van hetzelfde basisproduct geheel verschillende gerechten kunt maken. Of hoe je, met een goed uitgekiende specerijenblend, een subtiele of verrassende toets aan een bekend gerecht kan geven. Steven is sindsdien op zoek naar de wonderlijke chemie waardoor een blend meer wordt dan het geheel van de delen.
We vinden het heel belangrijk om precies te weten waar onze specerijen vandaan komen, wie ze teelde, wie ze verwerkte en wie ze verpakte. Zo zijn we zeker dat we kwaliteit inkopen, maar zo zijn we ook zeker dat alle partijen correct worden vergoed voor hun werk. Food Travellers geloven immers in langdurige relaties, met onze klanten, maar ook met onze producenten. Dat lijkt ons de beste manier om onze passie te delen: met respect voor mens en natuur.
We proberen regelmatig de leveranciers van Food Travellers specerijen te bezoeken. We leren zo elke keer meer over pakweg de verschillende kwaliteitsniveaus van peper of kaneel. En zo weten we nu waarop we moeten letten om topkwaliteit mee naar huis te halen.
We kijken graag of onze leveranciers ook echt voldoen aan de HACCP-normen die ze ons beloven en maken afspraken over correcte verpakkingen en goed transport.
Maar we gebruiken onze tijd in India, Sri Lanka of Madagaskar ook graag om te snuisteren bij lokale handelaars. Niet om in te kopen, maar om ideeën op te doen voor nieuwe blends, om generaties oude wijsheden over het gebruik van specerijen te leren kennen, of gewoon om te horen waar we ‘s avonds het lekkerste kunnen eten.
Topkwaliteit. Dat is wat we willen aanbieden. Als je eenmaal hebt ervaren hoe een emmer korianderzaad een ruimte kan vullen met een parfum van citrus en hooi, als je weet hoe fris een kardemompeultje kan smaken als je het tussen je tanden vermaalt, dan wil je geen vlakke smaken meer. Vooral niet bij specerijen, die net dienen om te prikkelen en smaken uit te breiden en te verdiepen.
Topblends. Dat is wat we zoeken. Een specerijen- en kruidenblend waarbij de som veel meer is dan de samenstellende delen. En daarvoor werken we graag samen met goede chefs. Zij koken dagelijks met onze specerijen. Zij komen vaak met een fantastische aanzet voor nieuwe blends, die wij dan finetunen en voor hen produceren.
Topproducten. Want er zijn meer smaakmakers dan specerijen alleen. Als wij op onze tochten een fantastische olijfolie tegenkomen, dan brengen we die mee. Als we een producent leren kennen die vers fruit omtovert tot heerlijk fruitconcentraat, dan verdelen we graag zijn producten.
Toprecepten. Dat is waar wij voor werken. Lekker eten. Eerlijk eten. Eten met smaak.
Tevreden klanten zijn onze beste ambassadeurs. En die willen onze specerijen al eens cadeau geven.
Steven is grafisch ontwerper van opleiding en richtte eerder Armée de Verre Bookdesign op. Voor Food Travellers mag deze designstudio zich uitleven op de verpakkingen. Zij doen dat met veel plezier en kennis van zaken. Elke verpakking wordt zo een klein cadeautje. Van hen leerden we het belang van een goede ‘unwrapping experience’.
Bijna alle cadeaus – van de box met gin & tonic botanicals tot de cadeauverpakking voor saffraan – bevatten behalve heerlijke specerijen ook veel uitleg en recepten. Je maakt er elke foodie, van beginner tot ervaren chef, blij mee.
En heb je speciale wensen voor een feest of voor je bedrijf, dan bedenken we eventueel zelfs je cadeau op maat.
Ons verhaal? Heel eenvoudig: twee vrienden met een passie voor India en voor lekker eten rollen bijna per ongeluk in de specerijenhandel.
Omdat we graag de producten van topkwaliteit die we vinden met u willen delen.
Omdat we nieuwsgierig zijn en onze kennis steeds willen verbeteren.
Omdat het ons de gelegenheid geeft om op verschillende plaatsen in de wereld thuis te komen bij gelijkgestemden. Bij specerijenboeren en -handelaars. Bij vrienden ondertussen, zoals bij Anwar op de foto, een van onze eerste contacten in de wereld van kruiden en specerijen.
Food Travellers. Een naam als opdracht en ereteken.